Cum sa-ti transformi balconul intr-un loc de bucurie

balcon

Buna!

Viata majoritatii romanilor se desfasoara la bloc. In blocurile comuniste, cu spatii de locuit mici, cu sau fara balcoane (descoperite sau inchise), cu suprafete insuficiente pe cap de locatar. Iar majoritatea gradinilor din jurul blocurilor sunt neingrijite. Sunt doar bucati de pamant pe care locatarii nu le amenajeaza, desi majoritatea fac parte din proprietatea acestora.

Nu-i asa? Doar suntem mandri ca avem o tara de proprietari.

Si eu locuiesc la bloc de la varsta de 7 ani si nu am avut ocazia sa ma bucur de o gradina, cat de mica, in care sa stau in aer liber, la umbra unui copac, intr-un fotoliu sau balansoar, sa ma relaxez citind o carte sau ascultand muzica, in timp ce imi savurez cafeaua.

De mica mi-am dorit acest lucru, dar vremurile nu mi-au oferit acest privilegiu. Inca.

In aceasta situatie, asa cum se spune, “cu materialele avute la dispozitie si in conditiile existente”, mi-am creat locul de relaxare in balconul apartamentului meu, transformandu-l intr-o mica terasa.

Ca multe persoane, ani de zile am privit balconul de aproximativ 8 mp si cu o forma ciudata, fiind mai mult lung decat lat, ca pe o anexa a apartamentului. Si l-am folosit ca atare. O anexa in care, ca multi dintre voi, am depozitat vrute si nevrute. Un spatiu al locuintei mele, careia nu i-am acordat atentia cuvenita.

Ani de zile, balconul meu a facut cunostinta cu trotinete, biciclete, roti de masini, piese de schimb pentru acestea, cauciucuri de rezerva, sticle cu vopsea, sifoane, bucati de gresie si faianta, obiecte de uz casnic de diverse dimensiuni  si multe alte lucruri utile sau mai putin utile.

Lucruri care au stationat ani de zile in balconul meu, fiind doar mutate dintr-un loc in altul atunci cand faceam ordine in balcon.

Cu ani in urma, nu intelegeam cum unchi foarte drag mie putea petrece lungi momente de bucurie intr-un spatiu atat de mic, un balcon identic cu al meu. Petrecea pe balcon ore bune in fiecare zi, citind, dezlegand rebus, integrame sau alte jocuri de acest gen. Daca-l priveai, gaseai pe fata lui multa relaxare si fericire. Fericirea omului care gasise locul de relaxare perfect pentru el.

Inconjurat de plantele si florile lui preferate, pe care le ingrijea cu mare drag, gasea liniste si armonie in acel spatiu mic. Era locul in care acesta isi incarca zilnic bateriile, se incarca cu energie pozitiva si cu multa bucurie.

In acel spatiu limitat, isi crease un mic  “colt de rai”. Din tot apartamentul lui mare de 80 mp, el isi gasea momentele de relaxare si bucurie in acel colt de casa, de numai 8 mp.

Asa l-am vazut ani de zile, din tinerete pana cand a ajuns la varsta a 3-a. Cu aceeasi placere petrecand multe momente de bucurie in micul lui loc de relaxare. Indiferent si independent de ce se petrecea zilnic in restul casei sau in afara acesteia, el gasea, in fiecare zi, timp pentru a petrece in balcon, pe scaunul lui preferat, cateva momente de bucurie si relaxare, momente care erau numai ale lui. Momente petrecute numai cu el insusi si cu pasiunile sale.

Dupa astfel de clipe, sufletul ii era incarcat de fericire si, de fiecare data era gata sa ia in piept viata, cu bune sau cu rele. Sa se bucure de viata, indiferent ce avea sa-i aduca aceasta.

 

Ti s-a intamplat si tie sa transformi balconul intr-un loc de depozitare? Sa faci slalom printre diversele lucruri puse acolo din lipsa de spatiu? Sa-l privesti doar ca pe o anexa a locuintei tale?

 

Si pentru ca ani de zile am dus lipsa unui loc in aer liber atasat locuintei mele, unde sa ma relaxez cateva minute in fiecare zi, la un moment dat, privind cu alti ochi balconul si inspirata de unchiul de care ti-am vorbit, mi-a venit ideea sa-i schimb destinatia. Sa-l transform intr-un loc de relaxare, intr-o mica terasa.

Si l-am transformat, urmand cativa pasi, pe care iti propun sa ii urmezi si  tu pentru a-ti transforma balconul intr-un loc de relaxare si bucurie.

Ocupa-te de balcon, indiferent ca este mare sau mic, deschis sau inchis, asa cum te ocupi de restul locuintei tale. Si indiferent de pozitionarea acestuia fata de punctele cardinale. 

  1. Ordoneaza lucrurile din balcon: inventariaza toate lucrurile depozitate acolo si opreste numai strictul necesar. Sunt sigura ca multi dintre voi, ca si mine, ati depozitat acolo lucruri mai putin utile sau pe care nu le-ati mai utilizat de ani buni. Se spune ca daca nu ai mai folosit un obiect de mai bine de un an, atunci acela nu-ti mai trebuie.
  2. Igienizeaza balconul: Zugraveste peretii acestuia in culoarea ta preferata. Indiferent de ce spun alte persoane, care prefera albul pentru orice perete. Alege culoarea care iti creaza o stare de bine, de armonie. Foloseste puterea culorilor pentru a avea o viata echilibrata. Monteaza gresie pe pardoseala si glafuri pe marginea peretilor balconului si la fereastra, pe care vei putea pune ghivece cu flori.
  3. Creaza locuri de depozitare:  Pentru lucrurile la care totusi nu ai putut renunta, monteaza rafturi, etajere, dulapioare sau alte cutii de depozitare, acoperite obligatoriu, astfel incat sa nu fie nevoie sa vezi zilnic tot ce ai pastrat in aceste locuri.
  4. Umple balconul cu florile tale preferate:  In diverse ghivece sau alte vase ornament, pune plantele si florile tale preferate sa stea la loc de cinste pe balcon. Indiferent unde le vei aseza: pe pervaz, pe jos, agatate de tavan etc., acestea vor decora spatiul, transformandu-l intr-o adevarata gradina. Este un avantaj daca acestea sunt si mirositoare. Astfel, vei beneficia si de parfumul lor, pe langa privelistea pe care ti-o vor oferi acestea, ambele contribuind la relaxarea ta. Acorda atentie deosebita si ghivecelor in care pui plantele si florile. Asorteaza ghivecele cu peretii, gresia si celelalte accesorii din balcon.
  5. Mobileaza balconul: In functie de dimensiunile balconului, achizitioneaza si aseaza o masuta si unul-doua scaune (pliante sau nu) sau fotolii comode. Spatiul si forma balconului meu mi-au permis sa-l mobilez cu un set de mobilier din rachita, format dintr-o masuta si doua scaune, cu spatarul avand forma apropiata de cea a unui fotoliu. Obligatoriu, forma scaunelor trebuie sa ofere relaxare pe parcursul utilizarii acestora. Al doilea scaun sau fotoliu este destinat invitatilor tai: sot, iubit, copil etc., cu care poti imparti momentele de bucurie. 
  6. Creaza-ti atmosfera de relaxare: Un mic radio sau alt aparat preferat de tine este binevenit pentru a intregi atmosfera cu muzica ta preferata. Eu, fiind o fire romantica, mi-am creat aceasta atmosfera cu melodii de suflet, melodii dragi mie. Tu ai libertatea de  a-ti crea atmosfera muzicala care iti aduce liniste si armonie in suflet, care te relaxeaza si iti creaza o stare de bine.
  7. Lumineaza balconul: Monteaza in balcon una sau doua aplice de perete, pentru a profita cat mai mult de serile lungi si calde de vara si nu numai.
  8. Programeaza-ti timpul destinat uscarii rufelor: Pentru ca majoritatea gospodinelor usuca rufele pe balcon, este firesc sa ma intrebi: “Dar cu rufele spalate ce fac?” Ei bine, este necesar sa-ti programezi orele in care speli si usuci rufele, astfel incat atunci cand vrei sa te relaxezi in balcon, acesta sa nu fie plin de rufe puse la uscat. In perioadele calde, exista avantajul ca rufele puse la uscat seara tarziu, sa fie uscate a doua zi dimineata, permitandu-ti sa dispui de multe ore de relaxare intr-un balcon liber.

balcony-

Si astfel, urmand doar cativa pasi mici si fara costuri mari, pasi ca cei enumerati mai sus, iti poti transforma si tu un balconul, oricat de mic ar fi acesta, intr-un loc de bucurie si relaxare, intr-o mica gradina, indiferent de vremea si vremurile din afara locuintei tale.

Un loc ce iti va oferi zilnic caramizile care te vor ajuta sa-ti construiesti fericirea. Un mic loc in acest imens Univers, in care vei gasi multe momente de bucurie si relaxare.

Asa mi-am creat eu in balcon locul in care, in fiecare zi, petrec momente de relaxare si bucurie facand ceea ce imi place: ma ocup de magazinul meu de cadouri, confectionez bijuterii fantezie, ascult muzica, scriu articole pe acest blog, ascult carti audio, citesc, dezleg rebus sau Sudoku, in timp ce savurez ness-ul preferat, un suc proaspat sau dulciurile mele preferate.

Simt o bucurie imensa, in special in zilele calduroase de weekend in care petrec diminetile in mica mea gradina. Cafeaua parca este mai gustoasa atunci cand o savurez stand pe fotoliul meu preferat din balcon, intr-o atmosfera muzicala romantica, cu parfum de petunii curgatoare si in acompaniament de ciripit de pasarele.

perusa

La care se adauga si ciripitul perusei mele dragi TZUPY, care apare si ea in balcon, ori de cate ori sunt eu acolo.

Mi-am creat astfel un loc pentru momente de relaxare si  bucurie intr-un spatiu mic.

Am realizat astfel ca nu iti trebuie spatii imense pentru a te bucura de momente de liniste si relaxare, in care sa fii doar tu cu tine. Cu gandurile, visurile si pasiunile tale. Sau sa imparti bucurie cu persoane dragi.

 

Daca sugestiile mele iti sunt utile, te invit sa le pui in practica. Si, daca tu consideri ca sunt folositoare si prietenilor tai, te rog sa le distribui si acestora.

Iti astept cu mare interes comentariul.

De asemenea, te invit cu drag sa te abonezi la newsletter-ul blogului meu, pentru a te putea tine la curent si cu alte materiale utile.

Hai sa descoperim impreuna BUCURIILE VIETII!

Bucuria sa-ti ocupe tot timpul!  :-)

 

Cu drag,

Carmen-Daniela IANCU

 

 

email
No comments

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>