5 pasi pentru a demara propria afacere, inainte de a renunta la job-ul actual

Bryant Park, late Apr 2009 - 21

Zilele trecute m-a invitat la o cafea  prietena mea Manuela. O femeie frumoasa, in varsta de 45 de ani, bruneta, cu ochi caprui, cu o silueta miniona. Pistruii mici pe fata ii dau un
farmec aparte. Cateva riduri verticale fine ii brazdeaza fruntea, iar cate 2 riduri foarte fine abia se zaresc la exteriorul ochilor ei luminosi. La prima vedere nici nu-i dai varsta pe care o are. Pare mai tanara cu 5-7 ani. Fata ei emana o timiditate feciorelnica. Parca ii este teama de oamenii din jurul ei.

De profesie economista,  cu o activitate zilnica de rutina, Manuela este nemultumita de job-ul actual,  de faptul ca trebuie sa mearga zilnic la un job plictisitor, care nu ii mai place pentru ca nu ii mai da posibilitatea sa evolueze, s-a plafonat si simte ca nu se mai poate bucura de viata.  Este frustrata pentru trebuie sa lucreze 8 ore pe zi pentru altii, timp in care ar putea sa aiba o alta ocupatie, rezultata din pasiunile sale.

Relatiile in familia ei au de suferit din aceasta cauza.

Cu trecerea timpului si-a dat seama ca viata ei nu a atins implinirea pe care o visa in studentie. S-a saturat de actuala ocupatie si vrea sa gaseasca ceva care sa o motiveze sa-si schimbe locul de munca, sa-si poata fructifica pasiunile si sa le transforme intr-o afacere profitabila. Ar vrea sa fie propriul ei sef, sa fie libera, sa isi deschida o mica afacere, sa faca ceva ce ii place.

Manuela mi-a spus de multe ori ca vrea cu ardoare sa-si deschida propria firma, dar nu isi permite din punct de vedere financiar sa renunte la actualul job,  ca nu poate sa-si dea demisia si sa inceapa o afacere proprie. Nu stie cum sa faca sa demareze o astfel de afacere, in paralel cu job-ul actual.

Cand ne-am intalnit la o cafea, Manuela era foarte trista si dezorientata. Mi-a repetat si inca o data toate aceste nemultumiri si frustrari care o streseaza.

Poate ca si pe tine, cel/cea care citesti aceste randuri, te framanta aceleasi lucruri? Esti in aceeasi situatie cu Manuela? Te gandesti si tu, ca si Manuela: Ce minunat ar fi sa muncesc pentru mine, sa fiu propiul meu sef?

Afla ca sunt multi oameni de succes care si-au demarat propria afacere inainte de a-si da demisia de la jobul pe care il aveau la un moment dat.

I-am spus Manuelei si iti spun si tie, cel/cea care te afli in aceeasi situatie cu prietena mea, care sunt primii 5 pasi de baza care trebuie urmati pentru a trece la actiune, pasi care te vor ajuta sa demarezi afacerea visata inainte de a te desprinde de actualul  job:

Pasul 1 – Decide asupra activitatii cu care vrei sa incepi afacerea

Intocmeste o lista cu pasiunile tale si decide care va deveni activitatea cu care vei porni in afacerea ta, activitate pe care sa o poti desfasura in afara orelor dedicate job-ului actual.

Pasul 2 – Economiseste bani

Informeaza-te cu privire la suma de bani de care trebuie sa dispui pentru infiintarea firmei,  demararea activitatii tale si derularea acesteia pentru o perioada de timp si economisteste acesti bani, timp de cateva luni, din  salariul pe care il iei de la actualul job.

Pasul 3  –  Demareaza actiunea de infiintare a firmei

Studiaza legislatia in domeniu cu privire la etapele  infiintarii si derularii unei firme, obtinerii  avizelor  si autorizatiilor necesare desfasurarii activitatii tale si efectueaza toate demersurile in acest sens. In cazul in care nu poti sa faci tu aceste demersuri, datorita job-ului  actual, angajeaza un avocat care sa se ocupe de toate formalitatile necesare.

Pasul 4  –  Demareaza activitatea propriu-zisa

Odata infiintata firma ta si obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor, treci la treaba.  Dezvolta-ti pasiunea. Obligatoriu in afara orelor de program de la job-ul actual.  Ai grija sa nu iti periclitezi acest job. Daca ai facut suficiente economii si iti poti permite angajarea de personal, angajeaza persoane de incredere pentru desfasurarea activitatii de baza si a activitatilor financiar-contabile.

Pasul 5 – Promoveaza-ti afacerea

Oricat de bine ai lucra, nu uita sa iti promovezi afacerea. Fara promovare, produsele sau serviciile tale sunt  necunoscute de catre potentialii tai clienti.

Astfel, pe masura ce afacerea ta se va dezvolta si veniturile rezultate din aceasta vor fi suficiente astfel incat sa poti renunta la job-ul actual, vei avea atat satisfactia muncii tale, cat si curajul de a demisiona de la job-ul la care vroiai sa renunti de mult timp.

Astfel, vei avea ocazia sa descoperi bucuria de a fi propiul tau sef, asa cum ai visat.

Cand i-am enumerat Manuelei acesti primi 5 pasi, s-a inveselit si mi-a spus ca atunci cand va ajunge acasa, va face primul pas spre afacerea de vis. Dupa aceste cuvinte, ne-am baut vesele cafeaua si am discutat si despre altele. Manuela parca era alt om. Ne-am despartit dupa doua ore, Manuela plecand acasa, bucuroasa ca a gasit solutia la framantarile si frustrarile pe care le avea de atata timp. Abia astepta sa-i impartaseasca sotului ei bucuria care o cuprinsese si intentiile sale.

Daca tu, cel/cea care ai ajuns sa citesti si acest rand, doresti sa-i sugerezi Manuelei si alti pasi, te invit sa lasi mai jos un comentariu cu sfaturile tale.

Multumesc,

Carmen-Daniela IANCU

email
photo by: Ed Yourdon
2 comments

2 comments to 5 pasi pentru a demara propria afacere, inainte de a renunta la job-ul actual

  • cristina  says:

    Draga Carmen,

    cei 5 pasi sunt cei mai importanti! Daca fiecare persoana care isi doreste sa isi faca o afacere ii aplica, restul se contureaza pe parcurs!

    Succes in continuare!

    Cristina

  • florentina  says:

    Eu stiu ca drumul pe care trebuie sa-l parcurgi pentru infiintarea unei firme este mai lung si mai anevoios decat si-ar putea imagina un incepator in domeniu .Solutia cu avocatul sau cu o firma specializata in domeniu este una buna , dar nu ieftina .Apreciez ca suma se poate ridica la 3-4000 lei , bani pe care i-ar putea obtine facand o contabilitate primara ( extra job)sau mai mult de atat, pentru diverse firme mici .

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>